OVER PETRA

OVER PETRA

Sopraan Petra Stoute is een soliste die niet alleen geprezen wordt om haar heldere, warme geluid maar ook om haar energieke en expressieve podiumpresentatie. Zingen is voor haar verbinding maken, met de muziek en met het publiek. In Nederland is ze regelmatig te gast als soliste bij oratoriumkoren. Daarnaast is ze actief op operagebied.

Petra heeft een lyrisch stemgeluid en beschikt over de vocale flexibiliteit die nodig is voor virtuoze coloratuurpartijen. Petra is een soliste met teamspirit, gaat graag samenwerkingen aan en vindt het belangrijk het beste in elkaar boven te halen. Vanaf het eerste contact met het koorbestuur, het concert zelf,  tot en met de borrel na het concert. Ze musiceert met toewijding aan de muziek, oog voor haar medemusici en de nodige dosis humor en plezier.

Haar opleiding volgde ze o.a. aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze haar master diploma klassieke zang behaalde. Tijdens haar studie werd ze gecoacht door Pierre Mak. Ze nam deel aan masterclasses van o.a. Margreet Honig, Paul Triepels, Marie en Sigiswald Kuijken, Michael Chance, David Wilson Johnson, Hanna Schwarz, Jard van Nes, Maarten Koningsberger, Udo Reinemann, Rudolf Jansen en Roberta Alexander. Petra’s talent heeft zich dankzij verscheidene fondsen verder kunnen ontwikkeling: het , het Heij-Konijn fonds (Dullertstichting) en Van Berkel fonds/Prins Bernhard Cultuurfonds. Met hun ondersteuning heeft ze in Frankrijk en Italië zomercursussen gevolgd. Ook na haar opleiding is Petra lessen blijven volgen: o.a. bij Hanneke de Wit, Xenia Meijer, vocal coach Brian Masuda en adem- en zangpedagoog Paul Triepels en Bas Ramselaar

Als oratorium soliste heeft Petra een uitgebreid repertoire opgebouwd, met daarop de grote werken zoals Bachs- Matthaus Passion, Mozarts – Requiem en Rossinis – Petite Messe Solennelle maar ook minder frequent uitgevoerde werken zoals Händels- Judas Maccabeus.

Samen met collega zangers Florieke Beelen, Leon van Liere en Patrick Pranger vormt zij het solistenkwartet CLARUS, waarvan zij tevens de sopraan is. CLARUS is een solistenkwartet wat als geheel ingehuurd kan worden voor (oratorium-)concerten.